Szybka reaktywacja Miss Foch po raz kolejny :)
Sezon ślubny w pełni, więc mam ręce pełne roboty :) Ale kocham to...
A teraz wracam wspomnieniami do świętowania moich 30 urodzin wśród mojej najcudowniejszej rodziny i najwspanialszych przyjaciół...
Było ognisko, był tort Red Velvet (przepis poniżej), było pływanie kajakiem po stawie, a tuż po tym pływanie w stawie... szaleństwo do nocy i oglądanie gwiazd... To był wspaniały dzień!
Przepis na Red Velvet Cake ze strony kotlet.tv:
Biszkopt red velvet:
- 250 gram masła w temperaturze pokojowej
- 250 gram cukru
- 2-3 krople aromatu waniliowego
- 4 jajka
- ok. 350-380 gram mąki
- 230-250 gram śmietany kremówki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- barwnik w proszku, około 2 łyżeczek
krem:
- 500ml kremówki
- 1 szklanka cukru pudru
- 300 gram serka mascarpone
Masło ucieram z cukrem na puszysty krem. Następnię dodaję po jednym jajku po kolei i miksuję po każdym. Dodaję mąkę, aromat, kakao, proszek do pieczenia, śmietankę i barwnik i wszystko mieszam na jednolitą masę. Czerwień staje się przepiękna!! :)
Dzielę masę na 2 części i nakładam do okrągłej foremki od torta, posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę każdą część po około 40 minut. Trzeba uważać by nie przesuszyć.
Bitą śmietanę ubijam z cukrem pudrem, dodaję aromat i serek mascarpone. Kładę spód na paterze i nakładam krem, na to drugą warstwę ciasta. Tort wstawiam do lodówki. Po około 2 godzinach jest gotowy do jedzenia :)
Można ustroić wierzch kremem, napisem lub cokolwiek przychodzi Wam do głowy :)
A tymczasem smacznego!
Wasza wciąż urodzinowa Miss Foch
P.S. Następne posty to będą relacje z kilku podróży, które w ostatnim czasie odbyłam z moim M. :)

Dobrze, że (znów) wracasz! Będę czekać na relacje ;)
OdpowiedzUsuńFajna imprezka!!
OdpowiedzUsuńa czemu taki napis na torcie? ;)
OdpowiedzUsuńmyślałam że będzie bez cukru )
Wspaniałe urodziny! Przepiękny tort i klimatyczna impreza, najlepszy stolik-wózek i waga! :)
OdpowiedzUsuń